
شاید بسیاری از کاربران بر این عقیده باشند که ساب ووفر صرفاً برای تولید صدای بم و قدرتمند مورد استفاده قرار میگیرد، اما در واقعیت این طور نیست و ساب ووفر به جهت کامل کردن صدای موسیقی و همچنین کیفیت بالاتر صدای بم به کار برده میشود. از لحاظ لغوی اگر بخواهیم این کلمه را مورد بررسی قرار دهیم، کلمه ووفر از روی صدای سگها گرفته شده است و به صدای بم پارس کردن آنها گفته میشود.
به طور کلی، ساب ووفر یک نوع بلندگو با قابلیت پخش صداهای بم و به اصطلاح پایین است که دیافراگم بسیار وسیع از جنسهای متفاوت دارد و بازه فرکانس اجرایی آن نیز بین ۲۰ تا ۲۰۰ هرتز است. اگر از این قطعه به درستی در سیستم صوتی خودرو و دیگر سیستمهای صوتی استفاده شود، سیستم صوتی شما بیس بسیار نرم با دقت فوقالعاده را ارائه میدهد و تفکیک موسیقی به بهترین شکل بین باندها و ساب ووفر صورت میگیرد.
بهترین عملکرد ساب ووفر در سیستم صوتی شما، هنگام شروع و انتهای پخش فایل صوتی است و صدای بسیار خاصتری را به گوش کاربران میرساند.
انواع ساب
انواع مختلفی از ساب ووفرها در بازار به فروش میرسند و طبق یک سری مشخصات دستهبندیهای متفاوتی دارند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
به طور کلی، ساب ووفر را بر اساس وابستگی به آمپلی فایر به دو دستهی پسیو (Passive) و اکتیو (Active) تقسیم میکنند.
یک ساب ووفر اکتیو برای دستیابی به بهترین عملکرد خود نیازی به استفاده از آمپلی فایر به صورت جداگانه ندارد. چرا که این دسته از ساب ووفرها مجهز به یک آمپلی فایر داخلی هستند و در هزینهی کاربران صرفهجویی خواهند کرد.
در سوی مقابل اما، یک ساب ووفر پسیو برای دستیابی به بهترین عملکرد خود، نیازمند استفاده از آمپلی فایر جداگانه مونو یا استریو که قابلیت پلزنی داشته باشد،است. بیش از ۹۰ درصد ساب ووفرهای موجود در بازار از نوع پسیو هستند و برای راهاندازی آنها به خرید جداگانه آمپلی فایر نیاز خواهید داشت.
در دستهبندی دیگری که برای این قطعه در نظر گرفته شده، ساب ووفرها را میتوان به سه دستهی قدرتی (competition یا spl)، کیفیتی (یا SQ) و سابهای بین این دو گروه تقسیمبندی کرد.
ساب ووفرهای قدرتی، سابهای موزیکال نیستند و حداکثر توان خروجی بالای هزار وات را ارائه میدهند. در واقع، در این سابها اجرای صحیح فرکانس اهمیت چندانی ندارد و چیزی که اهمیت دارد، ایجاد فشار بیشتر توسط صفحهی ساب است. بنابراین، هرچه این سابها قویتر باشند، برای موسیقی نامناسبتر میشوند. این سابها همچنین بیشتر در اندازهی ۱۸ و ۱۵ و کمتر با اندازهی ۱۲ اینچی روانهی بازار میشوند.
ساب ووفرهای کیفیتی، با حداکثر توان خروجی زیر ۵۰۰ وات در اختیار کاربران قرار میگیرند و همانطور که از اسمشان مشخص است، کیفیت صدا و ساخت بسیار خوبی دارند. این دسته از ساب ووفرها، در سایز ۱۵ اینچی تولید نمیشوند و اکثراً سایز ۱۰ اینچی هستند و گاهی نیز شاهد تولید آن در اندازهی ۸ اینچی نیز هستیم.
از مهمترین ویژگی بهترین ساب ووفرهای کیفیتی میتوان به کوئل با قطر سیم پیچ زیاد اشاره کرد. همچنین از آنجایی که سیستم کنترلی این نوع سابها بر اساس کنترل الکترونیکی qes پایدار است، بدین ترتیب، در اثر استفاده زیاد کیفیت این نوع ساب ووفرها افت چندانی نخواهند کرد.